Artă naivă/Artă infantilă, la Şcoala de Arte Cluj

În preajma Zilei Internaţionale a Copilului, Şcoala de Arte Cluj vă propune să participaţi la un eveniment artistic de referinţă: vernisarea expoziţiei de pictură „Artă naivă/Artă infantilă – Retrospectivă – 40 de ani de pictură la Şcoala de Arte şi Meserii Botoşani” la Galeria „Arte” în data de 26 mai 2014 la ora 18. În cadrul expoziţiei veţi putea vedea cele mai reuşite lucrări pe care le-au realizat elevii Şcolii de Arte Botoşani pe parcursul a 40 de generaţii şi care se înscriu pe coordonatele artei naive şi artei infantile.
Vernisarea se va realiza în prezenţa managerului Şcolii de Arte din Botoşani, Liviu Andronic, şi a profesorului de pictură Victor Hreniuc, care coordonează din anul 1972 secţia de pictură a Şcolii de Arte Botoşani.

Arta naivă se află sub semnul exprimării sincere, spontane, „primitive”, fără prelucrări sofisticate, naturalistă dar şi simbolică, ce poate determina semnificaţii şi înţelesuri multiple, profunde sau naive, de suprafaţă. Pictura infantilă este codificată, mai puţin atentă la detaliu, alcătuită din imagini asemenea unor ideograme.

Secţia de pictură-grafică a Şcolii Populare de Arte Botoşani deţine o bogată colecţie de artă naivă (peste 100 de lucrări), de o valoare apreciabilă, confirmată de premii şi expoziţii locale, naţionale şi internaţionale, aparţinând unor autori absolvenţi ai secţiei, precum: Ioan Alupoaie, Elisabeta Arhip, Alexandru Arhip, Mihai Păduraru, Cristinel Hârtie, Ionel Apetroaie, Maria Caciora Tasnicu, Maria Ciotira, Adrian Hamburda şi alţii.

Arta infantilă este reprezentată de o colecţie la fel de numeroasă, dar într-o varietate de tehnici mai mare, printre care: pictură în ulei şi acrylic pe pânză, pastel şi acuarelă pe hârtie, grafică în desen şi linogravură, realizată de un mare număr de copii cu vârste între 7 şi 11 ani.

Expoziţia se înscrie în cadrul activităţilor de colaborare existente între Şcoala de Arte Botoşani şi Şcoala de Arte din Cluj-Napoca, în data de 23 mai 2014 vernisându-se la Botoşani la Galeriile „Ştefan Luchian” expoziţia „Clujul-oraşul comoară”.

Related posts

Leave a Comment